dinsdag 17 maart 2015

Een bedrijfspand kopen, waar moet u op letten?

Als startende ondernemer kiest men er vaak voor om een bedrijfspand (gedeeltelijk) te huren voor het uitoefenen van hun werkzaamheden. Wanneer na verloop van tijd de zaken goed gaan en de onderneming floreert, is het mogelijk een eigen bedrijfspand te kopen.

Dat is natuurlijk een mooie stap, maar ga niet over één nacht ijs! In dit blog lichten wij een aantal onderwerpen uit, waar men op moet letten bij de aankoop van een bedrijfspand.

Mag het pand gebruikt worden voor mijn bedrijfsactiviteiten?
In het bestemmingsplan, dat bij het bedrijfspand hoort, staat beschreven waarvoor het perceel (waarop het pand staat dat uw overweegt te kopen) gebruikt mag worden. Controleer altijd of het gebruik dat u voor ogen heeft overeen komt met de bestemming. Wanneer dit niet zo is, mag u namelijk uw bedrijfsactiviteiten hier niet uitoefenen.



Moet er erfpacht betaald worden voor de grond?
U denkt hier misschien niet over na, maar het kan zo zijn dat u erfpacht moet betalen voor de grond waarop uw toekomstige bedrijfspand staat. Let hier dus goed op zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
Je wordt dan namelijk bij de aankoop eigenaar van het pand, maar geen eigenaar van de grond. Hiervoor betaal je dan periodiek ‘huur’ voor.

Voldoet het bedrijfspand aan de gestelde technische eigen?
Aan alle panden in Nederland worden bouwkundige eisen gesteld, zo ook dus aan het bedrijfspand dat u op het oog heeft. Deze hebben onder andere betrekking op veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid.
Wanneer het bedrijfspand niet aan deze eisen voldoet kunt u na aankoop voor extra kosten komen te staan.





Ben ik op deze locatie goed bereikbaar voor mijn klanten?
Afhankelijk van uw bedrijfsactiviteiten is het natuurlijk van groot belang dat u goed bereikbaar bent voor uw klanten. Al is het nog zo perfect voor uw bedrijf, als uw klanten u niet goed/makkelijk kunnen bereiken kunt u beter zoeken naar een ander bedrijfspand.
Niet alleen bereikbaarheid is van belang, maar ook parkeergelegenheid en uitstraling zijn belangrijke factoren die u niet moet onderschatten.

Als u in de toekomst wilt uitbreiden of juist een kleiner pand nodig heeft, welke mogelijkheden biedt dit bedrijfspand mij dan?U bent nu op zoek naar het perfecte bedrijfspand voor uw onderneming, maar wat zijn uw toekomstverwachtingen? Verwacht u uit te moeten gaan breiden of heeft u juist minder ruimte nodig in de toekomst?
Welke mogelijkheden biedt dit bedrijfspand u dan?!

Voorkom dat u spijt krijgt!
Voordat u de koopovereenkomst tekent, laat dit dan altijd eerst lezen door een (fiscaal) jurist. Zo voorkom je dat er geen addertjes onder het gras zitten en dat u spijt krijgt van uw mooie aankoop!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten