dinsdag 28 april 2015

Een droom met bijbehorende angsten; Je eerste huis!

Je bent van plan je eerste huis te gaan kopen, dit is natuurlijk een prachtige droom! In deze blog besteden we aandacht aan de zaken die je echt niet mee wilt maken wanneer je je eerste huis gaat kopen. In maart 2015 heeft de SNS een onderzoek uit laten voeren onder 500 starters op de woningmarkt. Dit onderszoek levert input voor dit blog artikel.

De droom
uit het onderzoek is gebleken dat de starter op de woningmarkt het liefst een vrijstaand huis zou willen in landelijke stijl, gelegen aan de rand van een stad. Een vijfde van de starters heeft een voorkeur voor een huis dat gelegen is midden in een stad. Wel staat voor ruim 75% vast dat een tuin een must is.
Naast de liggen en het uiterlijk van het huis is ook de inrichting van groot belang. Bijna de helft van de ondervraagde uit het onderzoek van de SNS geeft aan dat zij een moderne inrichting prefereren. Op de tweede plek staat de romantische stijl bij de vrouwen en de industriele stijl bij de mannen.

Wat zijn je angsten?
Bij de aankoop van een huis is het natuurlijk belangrijk dat het aan al je eisen voldoet, maar uiteindelijk geen ‘het goede gevoel’ de doorslag bij de keuze. Maar een keuze maken op alleen je gevoel gebeurt maar weinig, ruim de helft van de starters vraag zijn ouders om advies bij de aankoop.
De reden hiervoor zijn de angsten die men heeft, bang om in valkuilen te trappen. Uit het onderzoek van de SNS zjin een aantal angsten naar voren gekomen welke met regelmaat genoemd werden. Onderstaand zijn de belangrijkste omgesomd:
  • verborgen gebreken (67%)
  • geluidsoverlast van de buren (47%)
  • Een hypotheek keuze die later niet goed blijkt te passen (40%)
  • een gehorig huis (37%)
  • dat ik teveel betaal voor m’n huis onder druk van de makelaar (36%)

Kies voor een NVM aankoopmakelaar
Wanneer je voor voor een huis gaat kijken, doe er dan verstandig aan en neem een NVM-aankoopmakelaar mee. Bij een bezichteging van een huis kom je in veel gevallen eerst in contact met de makelaar van de verkopende partij. Die zal u voorzien van informatie over de woning, maar kan geen antworod geven op al uw vragen. Hiervoor is de aankoopmakelaar.
Uw aankoopmakelaar kan u een antworod geven bijvoorbeeld de volgende vragen:
  • Wie is aansprakelijk bij verborge gebreken
  • Welke ontbindende voorwaarden uit de koopovereenkomst zijn voor u van belang?
  • Is de vraagprijs wel reëel?

Waar moet u verder nog aan denken:
Bij de aankoop van een eerste huis zijn er natuurlijk 101 zaken waar u aan moet denken en wat u niet meot vergeten. Om u hierin een klein beetje te ondersteunen hebben wij een paar zaken opgesomd waar u vaak niet aan denk:

Blijft u 5 jaar in de woning wonen?
Door de extra kosten die bij een koopwoning komen zoals notariskosten, overdrachtsbelasting, enzovoorts is het verstandig dat u tenminste 5 jaar in de betreffedne woning blijft wonen. Dit in verband met de tijd die het duurt voordat u deze kosten terugverdiend.

Kies voor een verhoogde inschrijvig bij de notaris
Wanneer u een hoger bedrag dan uw hypotheek laat registreren bespaard u kosten wanneer u later uw hypotheek wilt verhogen. U hoeft dat namenlijk niet nogmaals naar een notaris.

Laat een bouwkundige keuring uitvoeren
Bij de aankoop van een nieuw huis wilt u natuurlijk niet tegen bouwkundige gebreken aanlopen die dermate hoge kosten met zich meebrengen. Laat daarom een bouwkundige keuring uitvoeren.

Ga goed voorbereid naar en adviesgesprek
Zorg dat u goed voorbereid naar het adviesgesprek gaat, op deze manier komt u beslagen te ijs. Voor tips kunt u kijken op de site van de Autoriteit Financiële Markten.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten