woensdag 3 juni 2015

Nieuwe regels hypotheek 2015

Je bent op zoek naar een ander huis of misschien wel je eerste huis. Op het nieuws hoor je van alles over nieuwe regels met betrekking tot de hypotheek.
Maar wat veranderd er nu precies en is dit van invloed op jouw situatie? Lees het in onze nieuwe blog.


Maximale hypotheek naar 103% van woningwaarde
In 2015 kun je een maximale hypotheek afsluiten tot 103% van de waarde van uw koophuis (inclusief 2% overdrachtsbelasting). Dit heet de Loan-to-Value. Loan-to-Value is de verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van het huis.

Deze Loan-to-Value wordt tot 2018 door de overheid stapsgewijs verlaagd naar 100% (inclusief overdrachtsbelasting).

Hogere lening mogelijk bij energiebesparende maatregelen
Wanneer u energiebesparende maatregelen wilt meefinancieren blijft het wel mogelijk om een hogere hypotheek te krijgen. Denk hierbij aan dakisolatie, energiezuinige kozijnen en deuren en zonneboilers. De extra ruimte hiervoor gaat in 2015 omhoog van €8.000 naar €9.000.

Wijziging grensbedrag Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Per 1 juli 2015 daalt de bovengrens voor het kopen van een woning met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verder naar €245.000.



Restschulden meefinancieren onder Nationale Hypotheek Garantie
Wilt u verhuizen, maar verwacht u uw woning met verlies te verkopen? Dan is het soms mogelijk uw restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hierbij is het van belang dat zowel uw oude als nieuwe woning onder der NHG vallen. Tevens mag de som van uw restschuld plus de kosten van uw nieuwe woning niet hoger zijn dan de NHG-kostengrens van €245.000.

Hypotheekrenteaftrek alleen bij volledige aflossing
U krijgt sinds 1 januari 2013 alleen hypotheekrenteaftrek als u uw hypotheek in de looptijd volledig en tenminste annuïtair aflost. Dat betekent dat u elke maand een vast bedrag aflost dat bestaat uit rente en aflossing. De regel geldt alleen voor nieuwe hypotheken en dus niet voor bestaande (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheken. De aflosperiode met renteaftrek blijft 30 jaar.

Hypotheekvoorwaarden starters versoepeld
Het kabinet heeft de hypotheekvoorwaarden voor starters versoepeld als zij een inkomensstijging verwachten. Bent u een starter en verwacht u binnen enkele maanden of jaren een verhoging van het salaris? Dan kunt u een ruimere hypotheek krijgen.

Zoek je een bedrijfspand in Zuid Nederland klik dan hier